Wat is een negatief zelfbeeld?

Veel mensen kampen met een negatief zelfbeeld. Een negatief zelfbeeld betekent dat je jezelf niet kunt accepteren zoals je bent (geworden). De kritiek op je persoonlijkheid die je in de loop van je leven hebt gekregen van je ouders of je sociale omgeving is naar binnen geslagen. Het is je innerlijke, onbewuste stem geworden.

Hoe de buitenwereld met jou omgaat is meestal een afspiegeling van hoe je naar jezelf kijkt. Als je jezelf weinig waard vindt, zul je andere mensen eerder over je grenzen laten gaan. Je zult bang zijn de ander te verliezen wanneer je aangeeft wat je nodig hebt of zegt wat je vindt.

Deze angst ontstaat al als kind, wanneer er weinig of geen ruimte is om tegen je ouders in te gaan. Je bent bang om hen te verliezen, wanneer je je uitspreekt. Dat is in jouw kind-beleving desastreus. Deze angst wordt geactiveerd door een gebeurtenis die het oude kind-gevoel wakker maakt. Mijn vroegere docente noemde dat: ‘je hebt je warme jas nog aan, omdat het gisteren zo koud was’.

Hoe verander je een negatief zelfbeeld?

Het is een zeer hardnekkig mechanisme, wat oefening en focus vraagt om eruit te durven stappen. Hoe krijg je dit onderbewuste mechanisme zo ver, dat het plaats kan maken voor een nieuwe overtuiging over jezelf? Daarvoor zijn een aantal belangrijke stappen nodig.

1. Inzicht krijgen: herken je negatieve gedachten

De eerste stap is inzicht krijgen in het feit dat je zo negatief over jezelf denkt. Herkennen en waarnemen wanneer je gedachtes over jezelf destructief zijn. Zonder oordeel ernaar kijken, je hoeft er nog niets mee te ‘doen’.

2. Toelaten en accepteren

Stap twee is je negatieve gedachten en oordelen over jezelf op een milde manier, vol van compassie, te accepteren. Gedachten die jezelf onderuit halen laat je toe en je ervaart wat dit met je doet. Vervolgens omarm je deze gedachten en je maakt ze tot vriend van jezelf. Het is jouw afweermechanisme geworden vanuit je kindertijd, om de kritiek maar alvast voor te zijn. Dat heeft destijds – toen je je warme jas nodig had, 0mdat het koud was – nut gehad. Het heeft je helpen overleven. Je hebt jezelf beschermd als met een soort harnas.

3. De regie overnemen

Na de eerste twee stappen ben je wellicht toe aan het zetten van de volgende, omkerende stap. Wanneer je een negatieve gedachte of oordeel over jezelf herkent en waarneemt, sta je een moment stil bij wat er gebeurt. Daardoor word je waarnemer en neem je de regie over van je gedachtes. Ze zijn dan geen automatisme meer. Je vervangt kunstmatig je negatieve oordeel door een positieve gedachte. Dat doe je door in gedachten het kind dat je toen was bij je te nemen, te zien. Je biedt het troost, veiligheid en zegt dat het oké is. Iedere keer opnieuw. Deze stap is wellicht de belangrijkste. Je heelt de bron van je negatieve gedachten, je innerlijke kind. Je innerlijke kind is in feite de oude energie die er nog in je zit. Wellicht is dit al voldoende.

4. Blijven oefenen en herhalen

Blijf focussen op positieve gevoelens en mededogen oefenen ten opzichte van deze oude energie in jezelf. Aan deze oude energie heb je geen schuld, het is door de omstandigheden zo gegroeid. Door deze liefdevolle omgang met dit kindsdeel van jezelf (het kind dat je was), stap je uit de destructieve circel. Als het niet lukt, blijf je mild en zonder oordeel naar jezelf. Je accepteert dat het nog niet lukt om je gevoelens en gedachtes om te zetten. Je blijft er echter wel mee bezig en je herhaalt en herhaalt en herhaalt. Zoek een foto op van jezelf uit je jeugd. Geef niet op!

5. Positieve gedachten

Langzaam maar zeker komen er sporadisch momenten dat je harmonie voelt in jezelf. Je wordt milder, zachter, meer liefdevol. Je hersenen wennen eraan dat het positieve deel van je hersenen wordt geactiveerd. Dit mag zich verder uitbreiden. Uiteindelijk komt er het moment dat je merkt dat je gedachten positief zijn naar jezelf in het nu.

Positiviteit aantrekken

Je gedachten zijn ook energie. Waar je aandacht aan geeft, wordt groter, dat is een universele wet. Het universum (en dus je omgeving) weerspiegelt jouw gedachten over jezelf, en dus zul je positiviteit aan gaan trekken in je leven. Je geeft je vol vertrouwen over aan het liefdevolle universum, en de stroom van het leven.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Of wil je een reactie achterlaten?

Jeanne Verhulst

Misschien is dit ook interessant voor jou?

Transformatie therapie

Transformatie therapie helpt je in contact te komen met je ware ik. Je leert in het dagelijkse leven dicht bij jezelf te blijven in plaats van dit door de buitenwereld te laten bepalen. Samen gaan we de zoektocht aan naar wie jij werkelijk bent, in je puurste vorm. Dit helpt je jezelf te accepteren. Lees meer >>

Essentiecoaching

Coaching wil zeggen dat we werken in het hier en nu. Dat betekent dat je leert te accepteren wie je bent geworden. Door al je kanten liefdevol te benaderen kunnen diep van binnen wezenlijke, essentiele veranderingen plaats vinden. Lees meer >>

Stel hier direct je vraag