Imperfect

Hoe is het mogelijk dat we, in wat we spiritualiteit noemen, vaak iets najagen wat er niet is? Eigenlijk wijzen we het leven zoals het nu is af. Het moet steeds maar beter, gelukkiger, lichter en anders. Naarmate ik ouder word, merk ik dat ik, wat ik ook doe, in essentie steeds dezelfde blijf. Veranderen is niet iets is wat je kunt DOEN.

Wat ik wel leer, is te leven met ‘dat wat is’. En accepterend te zijn naar degene die ik ben met mijn tekortkomingen. De omarming van mijn imperfecties, maakt me mild en zacht. Dat wil niet zeggen dat ik ze hoef te ontkennen. Ik mag er alert op blijven en me er bewust van zijn. Tegelijkertijd kan ik onderzoeken wat ik wel veranderen kan, zonder mijzelf te verliezen. Wat ik niet veranderen kan, accepteer ik volledig.

Veranderen ‘doe’ je niet

Krishnamurti (Indiaas filosoof) benoemt het als volgt: ‘Als je begint te merken wat je bent zonder te trachten het te veranderen, dan begin je een transformatie te ondergaan.’ Of zoals ik zelf vaak zeg in mijn cursussen of therapieën: ‘Veranderen doe je niet, veranderen gebeurt vanzelf wanneer je uit mag rusten in wie je bent, hier, nu.’

Ik voel dit als echte liefde. Ik kan dan zakken in dat stille punt in mezelf, waar ik gewoon echt mag zijn. Dit houdt ook in dat ik mezelf accepteer wanneer ik me boos, verdrietig, wanhopig of machteloos voel. Of gewoon te moe ben. Iedere keer weer is de stilte aanwezig in dat volle moment van acceptatie.

Eerlijk zijn

Ik herinner me nog een moment tijdens de opleiding dat ik in de groep vertelde hoe jaloers ik op iemand was op dat moment. Ik verwachtte een afwijzing. Het tegenovergestelde gebeurde. Hen Straver, mijn toenmalige leraar, keek me aan en zei: ‘Wat ben je lief als je dit zo eerlijk zegt’. Dit was een gouden moment, dat ik nooit meer zal vergeten. Ieder moment dat ik onderhevig ben aan een voor mij pijnlijke of lastige emotie en die in mezelf erken, hoor ik Hen nog steeds die woorden zeggen ‘wat ben je lief’.

Zelfliefde

En het klopt, want als ik echt ben, ben ik lief! Ben ik mooi én lelijk tegelijk. Pas als ik ga vechten daartegen ontstaat er oorlog in mijn hoofd en verkramp ik. Ik stop met oordelen, vooral naar mezelf toe.

Weet je wat verlichting is?

Niet meer verlicht te hoeven worden, echt totaal mogen zijn wie je bent.
Deze aanvaarding van jezelf is zelfliefde.
Het verandert je hele leven op een positieve manier.
Je gaat van doen naar zijn.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Of wil je een reactie achterlaten?

Jeanne Verhulst

Misschien is dit ook interessant voor jou?

Stilteretraite - 26 t/m 29 maart 2020

4-daagse stilteretraite en healing met Xie Chuan.
Locatie: Groepscentrum de Weyst in Handel (Brabant)
Wil je echt in contact komen met jezelf en stil worden van binnen, dan is deze retraite een aanrader. Met behulp van kleine en eenvoudige oefeningen en meditaties uit de Chineng Qigong weet Xie je in contact te brengen met je essentie. Lees meer >>

Vrouwendag - 7 maart 2020

Eéndaagse workshop met Jeanne Verhulst.
Locatie: Praktijk De Vijf Elementen in Alphen aan den Rijn.
In deze workshop werken we aan heling van je vrouw-zijn. Hoe kun je helemaal jezelf zijn en onvoorwaardelijk van jezelf houden? Lees meer >>

Stel hier direct je vraag